ChatGPT: de slimme chatbot

ChatGPT is misschien wel de meest indrukwekkende AI van dit moment. Het is een slimme chatbot die in heel natuurlijke taal met je kan praten, en allerlei complexe opdrachten met gemak uitvoert. Denk bijvoorbeeld aan het herschrijven van tekst, een samenvatting maken, een uitleg geven over een bepaald onderwerp, het schrijven van een sollicitatiebrief, en meer. En nog wel het mooiste: ChatGPT is helemaal gratis!

Het werkt precies zoals je zou verwachten van een chat: je typt een opdracht of vraag, en ChatGPT antwoordt zoals een mens dat ook zou doen – maar dan nog een stuk sneller. Je moet alleen wel even weten hoe je toegang krijgt tot ChatGPT: wij helpen je op weg!

Zo kun je ChatGPT gebruiken

Om Chat GPT te gebruiken, heb je eerst een account nodig bij OpenAI. Dat is het bedrijf achter de slimme chatbot. Hieronder lees je hoe dat in zijn werking gaat.

 1. Ga naar de accountpagina van OpenAI.
 2. Voer je e-mailadres in, druk op ‘I’m not a robot’, en tik op ‘Continue’.
 3. Voer daarna een (sterk) wachtwoord in en druk weer op ‘Continue’.
 4. Je krijgt nu een verificatiemail. Klik hierin op ‘Verify email address’.
 5. Er opent nu een nieuw venster in je browser. Vul hier je naam in, en eventueel de organisatie waar je voor werkt. Klik op ‘Continue’.
 6. Vul nu je telefoonnummer in. Dit wordt door OpenAI gebruikt om te voorkomen dat één persoon meerdere accounts aanmaakt. Klik dan op ‘Send code’, en vul vervolgens de code in die als sms naar je is verstuurd.
 7. Geef daarna nog aan waar je OpenAI met name voor gaat gebruiken, en je account is klaar voor gebruik.

Tips voor ChatGPT

Leuk, zo’n chatvenster, maar wat moet je nou eigenlijk invullen om een zinnige reactie uit ChatGPT te halen? Wij zetten een paar tips voor je op een rij.

 • ChatGPT verstaat Nederlands
  Hoewel alle menu’s van ChatGPT in het Engels zijn, hoef je geen Engelse teksten in te vullen om met de chatbot te praten. Wel kan het voorkomen dat je bij het eerste bericht ‘reageer in het Nederlands’ moet typen – daarna onthoudt de chatbot dit.
 • ChatGPT snapt context
  In tegenstelling tot veel ‘slimme’ assistenten, snapt ChatGPT de context van een gesprek. Stel: je vraagt hem om een tekst samen te vatten. Je krijgt een samenvatting, maar je vindt hem tóch nog iets te lang. Dan hoef je vervolgens alleen maar ‘maak hem nog korter’ te typen – ChatGPT snapt dan wat je bedoelt.
 • Teksten plakken kan
  Je kunt een vraag stellen, en daarbij een tekst plakken waar ChatGPT mee aan de slag moet. Bijvoorbeeld: ‘schrijf een speelsere versie van de volgende tekst:’ met daaronder een geplakte tekst. ChatGPT kan de opdracht en de tekst van elkaar onderscheiden.
 • ChatGPT is een meester in stijlen
  ‘Geef antwoord in de stijl van Shakespeare’, ‘schrijf het op als een rap’, ‘maak er een Sinterklaasgedicht van’: ChatGPT kan zijn antwoorden helemaal schrijven in een bepaalde stijl. Maak hier dus vooral gebruik van.
 • ChatGPT kan programmeren
  Heb je een stuk code geschreven, bijvoorbeeld voor een app of game, maar weet je even niet hoe je verder moet? ChatGPT kan deze code voor je aanvullen. Echt efficiënt is de code echter over het algemeen niet – maar vaak werkt het uiteindelijk wel!
 • Kennis met een limiet
  De zogenaamde dataset van ChatGPT – dus de informatie waarmee de chatbot gevoed is – stamt van 2021. Vraag je dus naar de specificaties van de nieuwste iPhone, of naar recente gebeurtenissen, dan kan hij hier niet op antwoorden. Met de nieuwe Bing AI, die werkt op basis van ChatGPT, kan dit wél.

Het effectief inzetten van ChatGPT kan ervoor zorgen dat je sneller jouw doelen bereikt en bovendien enorm veel tijd bespaart. Deze kennissessie heeft als doel om je te inspireren over alle mogelijkheden. Door het verkennen van AI aan de hand van praktische toepassingen, verwerf je nieuwe vaardigheden en inzichten.